Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Monday, November 8, 2010

pening-pening...muntah-muntah...salah makan



ni 1st time jadi kat ibu nih...hari sabtu tuh tengahari ibu makan nasi lauk sotong singgang...pastu makan budu....ok fuhhh!!! sedap dan kenyang....time tu dalam kul 12 kut cam tuh...pagi tuh ibu tak breakfast...tu kira brunch la tu (breakfast+lunch kan)...alah singgang sotong tu ala2 sotong direbust pastu letak serai...pastu ibu pandai2 letak daun kesum....


aaa lebih kurang camnilah rupanya tuh......memang sedap la...ni rasa resepi pantai timur je kut sebab bila tanya papa dia cakap dia tak pernah makan....tapi tetiba dalam kul 1 ke 2 lebih camtuh lepas tidurkan anas, apasal rumah berpusing pulak nih????? serius berpusing cam naik roller coster tuh..masa tuh ibu tengah baring...sampai ibu berpegang la kat katil tu cam takut jatuh ke kan....pastu kepala ibu pening sangat...tetaiba rasa mual2 nak muntah.....apalagi ibu terus lari masuk ke tandas pastu muntah terbelahak keluar semua sekeluarga sotong yang masuk perut tadi...takkan gambar muntah pun nak letak gak.....

dalam pening2 tu ibu pegi mandi...biasalah hari minggu mana mandi awal manalah tau sebab takut tak mandi lagi tu yang jadi pening tuh...tapi siyes ni 1st time kena camni nih....tapi lepas mandi pun sama still pening jugak pusing2 cam roller coster jugak..pastu muntah2 lagi sampai tak tahu dah baper kali dah muntah tuh...sampai kuar muntah hijau dah...pahit giler lah....nasib time kejadian tuh anas tidur...seksa sangat2 dah la papa takder...huhuhuhuhu sedih sangat2
 
biasa kal pening mesti nak baring2 kan...tapi dalam kes ibu nih memang tak boleh nak baring kalu baring lagi kuat dia punya pusing2 tuh...ibu cam boleh nakmpak lah rumah berpusing2 tuh.....p[astu duduk jer lah pastu kepala tak boleh gerak lansung...kalu gerak jer mesti rumah berpusing...pastu terlintas gak kat kepala ibu..ke aku peknen...tapi period baru lewat sehari pastu call sepupu sebelah rumah mintak tolong dia hantar pregi klinik...cek2 dengan doktor dia kata ibu salah makan....dan tak peknen  

sepupu ibu cakap mebi ibu kena "ciko" sotong...ibu pun pernah dengar jugak....sape2 kat sini org belah2 pantai timur pernah dengar dok pasal mabuk sotong @ "ciko" sotong ni ???????

jap nak google jap....

tak jumpa la info pasal nih...

tapi rasa serik la kena macam nih...bangun pagi tadi pun ada rasa lagi pening2 pastu makan roti cicah milo terus makan ubat pening....

with love,

3 comments:

*azni* said...

ingat pening2,muntah2..anas nak dapat adik td..rupenye mak dia slh mkn..hehe..

AMIEROZIANA said...

tu la mula2 tu suspen jugak la...esoknya tu terus period..huhuhu

*azni* said...

nasib baik..hehe..