Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Thursday, December 31, 2009

sebelum setahun......



:: i miss my newborn baby ::

ps: gambar ikut turutan umur anas.....start dari newborn till 11 bulan....


with love,
Posted by Picasa

Terapi Solat...



:: terapi solat ::

tadi lam entry 'sokmo' tuh pasal anas kan....eh eh eh bukan pasal ibu ker????? anas pulak...ni pasal ibu ya....

ibu kalu nak tidur mesti nak kena baca apa2....ni kalau papa takder la..tak kisah la apa2 pun janji bahan bacaan...so semalam tu yang ibu terjaga kul 1 pagi tuh... ibu baca la majalah mingguan wanita yang memang selalu ada kat side table sebelah katil tuh kadang2 ada bawah bantal la...papa la yg tukang kemas nih kalu dia balik hehehehe bukan satu pulak tuh

ni yang edisi bulan baper ntah...belum habis baca lagi.. yang muka depan almi nadia tuh....ibu main capai jer janji boleh baca sebab bila membaca nih kita cepat ngantukkan......

so ibu baca la artikel pasal terapi solat.....memang solat ni kan satu terapi untuk kita umat islam..anas bila besar nanti jangan tinggal solat tau

tapi kena khusyuk la baru jadi terapi kalau tak...rasa beban pulak solat nih....

ya la kita kalu time solat nih macam2 la pk kan....benda yang tak terpikir pun nak pk time solat nih....so bila baca artikle nih baru lah sedar nak khusyuk dalam solat ni kita kena faham dulu makna khusyuk tuh.......

apa kata kita sama2 gi jenguk web pasal terapi solat nih......penulis ni pun ada gak wat bengkel pasal terapi solat nih bestnya kalu dapat joint kan......besnya kalu dapat khusyuk betul2 dalam solat.....


:: jom pakat ramai2 gi jenguk ::

ps: klik gambar kalu tak nampak

with love,

Sokmo....



:: gelap gulita tanpa flash ::

anas...dia takkannya tidur sendiri senang2 ya...maksud ibu bagi susu pastu dia hisap and tidur tanpa ibu....takkan lah melainkan dia dah mengantuk tahap gaban yang tak boleh blah dah....

dia kalu nak tidur..kalu kat rumah kena letak kat tempat dia biasa tidur anas tak tidur buai kat rumah.. pastu bagi susu than ibu kena tepuk2 dia la...pastu ibu kena dodoikan lah....selawat ker...zikir munajat ker....nyanyi2 lagu kanak2 ker...takkan nak nyanyi lagu rock kan... pastu kena pstikan dia dah betul nyanyak dulu baru ibu boleh blah dari situ....eh eh eh ibu ni agak kasar ayat nih ni..tak sesuai tau t anas baca.. ok lah baru lah ibu boleh kuar bilik buat apa yang patut....

tapi kan.....ada tapi tau..sedar2 jer ibu tertidur sekali.....ya la penatkan.....sedar2 dah dalam kul 1 ker 2pagi camtu .... dah la kadang2 tu grill pintu pun tak solex lagi kan......mula la pk yang bukan2.......macam2 la ibu pk.

kang ibu buka pintu nak kunci grill tuh kang ada org terus terpa pastu terus masuk rumah la...ngeri k...

takut jer bila ibu buka jer ternampak ada pakcik mat yg kat depan rumah yang dah meninggal tu berdiri jer kat depan rumah tu...mau ibu pengsan terus....

macam2 lah....eee seram jer..tapi dalam hati jer....hantu tak boleh nak baca gerak hati kita.....so lega la sikit......

bangun cepat2 kunci grill sepantas kilat....tutup tv...tutup semua lampu...tapi sebelum tuh kalu belum isyak lagi ibu cepat2 ambik air sembahyang pastu solat...tapi betul la lepas solat jer semua yang ibu imagine2 tadi tu terus lupa pastu boleh tidur dengan aman.......

tapi try kalu ibu tak solat...maklumlah kan dan mamai2 bangun tuh....terus kebabom balik...macam2 mimpi yang ibu dapat....takut....

:: dengan flash baru nampak bucuk ibu tidur rupanya ::

ps: sila tengok time kat gambar tuh kul baper...ini kisah benar ya hehehehe

with love,

Wednesday, December 30, 2009

Buat-buat lupa....tapi tak boleh.....



bila umur makin banyak nih.....nak buat2 lupa lah birthday boleh??????tapi birthday ibu susah la nak lupa.....sebab the whole world sambut kan......01.01.10 ibu kasi public holiday lagi, bukan takat kat malaysia jah tapi satu dunia tau.......

sibuk duk countdown birthday anas kat sidebar sebelah tuh..birthday ibu buat2 lupa......takper umur bertambah tapi yang penting awek muda gituh....hehehehe

tak plan apa2 pun sebab this week papa tak balik tengok la nnt next week camner....ni 1st birthday anas kan mesti wat sesuatu yang meaningfull la......at least for 3 of us kan......

so, papa nak kasi apa hadiah kat kami nih...heheh kek dah save dah boleh tempah 1 jer takkan hadiah pun nak share nih....hehehe

actually, ibu tak request apa2 pun janji papa ingat birthday ibu papa memang pengingat tarikh2 ni, ibu jer yang asyik2 lupa jer kan hehehehe

ibu dah cukup bahagia dah dengan ada papa ngan anas dalam hidup ibu walaupun kadang2 meroyan gak la kalu nak apa2 kan, kalu kuar tu pantang balik tangan kosong ibu bahagia walaupun sederhana tapi cukup sempurna buat ibu....tahun lepaskan ibu dapat hadiah yang paling bermakna dalam hidup ibu.......
:: priceless gift ::

ps: cik ikin and cekngoh in redaing, pls buy the 'big bang boom' for ibu anas ya!!!!!!!

with love,

Tokki datang lagi umah kita......



:: airiel, tokki, tokma, ayah su ::

hari jumaat nih tokki datang lagu rumah anas....tokki nak ata pokjo melaka dia dapat belajar kat sana.....hari tuh pokjo dapat u kat serawak tapi 'toksir' gi la pulok lg pun courseyang dia dapat tu agak menyimpang dari matriks yang dia buat tuh.......ada ker wat matriks sains hayat dapat kos sains comp pulok........sangat2 la terbabas tu pokjo toksir tuh.......

ni yang dia dapat belajar nih dip jer, sayang tu memang la sayang kan sebab dia dah wat matriks kan........tapi takper..t dah terjamin dah kerja tuh...pastu boleh sambung lagi nanti wat degree pulok......kalu ada rezeki kan.....semua yang terjadi tu ada hikmahnya.....

:: ibu ngan pokjo ::

kejap jer masa berlalu kan.....pokjo ni ibu nya little brother with same mom la....masa arwah tokma meninggal dulu pokjo baru 2 tahun lebih......Alhamdulillah walaupun membesar tanpa ibu kandung tapi pokjo adalah adik ibu yang terbaik....adik2 lain pun terbaik jugok........sayang pokjo hehehehe....

eh eh eh dah terpanjang la membebel nih..nak cakap pasal tokki nak mai rumah kita jer terus terpanjang la pulok.......tokleh panjang2 nih...t meleleh pulok air mata ibu nih.....alfatihah untuk arwah tokma....

:: alfatihah jugak untuk semua yang telah pergi meninnggalkan kita ::

mebi tokki mai ngan pokjo ofcos la kan nak hantar dia.. pastu ngan ayah cik kut....daftar hari sabtu so pagi2 sabtu tu tolak dari rumah kita....mitak2 la tak jem nt.....

nnt anas jangan wat pangai tau masa tokki datang....main2 ngan tokki...bukan selalu tokki datang sini tau...

ntah la anas ni ikut pangai papa kut...papa lagi yang kena hehehe, dah itu yg wan cakap mcm anak2 dia masa kecik... dia memang lansung taknak ngan org...kalu org ambik gak dia akan menangis sekuat hati macam kena dera....kdg2 tu ibulenguh tau.....ngan melekat jer ngan ibu.....

:: minggu depan airiel lak nak mai rumah anas ::

tetiba kuar gambar anak buah bucuk moklong nih.....tak sabar nak jumpa airiel nih....mesti dah besar dari anas dah kan....

:: nak jugak 'enterprem' nih ::

ps: airiel jangan lupa suh mama belikan hadiah kat maklong ngan abang anas tau hehehehe

with love,

Wali Band Cari Jodoh

ibu suka sangat layan lagu ni.......suara penyanyi pun best sangat menusuk kalbu ceh ceh ceh menusuk kalbu tuh.......pastu kelakar kan siap wat pengumuman lagi nak cari jodoh.....

tapi lagu2 dari wali band nih memang best sangat......

bukan nak kondem penyanyi2 malaysia..tapi lagu2 dari indon nih memang best2 la.......dorang ni kreatif wat lagu......kalu jiwang pun tak leleh la jiwang yang puitis gitu dong.......

so layan.........

with love,
ibu anas

Tuesday, December 29, 2009

Saper nama muhammad anas??????



:: dua2 tu angkat tangan ::


video youtube ni error la pulak.....sila layan video lagi satu kat bawah nung.....video sama jer tu..

masa kat hospital mggu lepas ibu sajer2 la tanya saper nama muhammad anas????terus dia angkat tangan...ibu cam terkejut la kan......

sebelum nih ibu memang selalu la main2 ngan dia.....ibu tanya saper nama muhammad anas pastu ibu angkat tangan dia ibu cakap saya!!!

tak sangka la pulak dia ingat....bijak anak ibu nih....pastu skang nih kalu ibu tanya dia terus angkat tangan.......kalu org lain tanya kena dua tiga kali dulu baru dia angkat kalu ngan ibuterus jer angkat......

kelakar jer kan.....baper kali org tanya baper kali la dia angkat......tapi kalau dah lama sangat tuh dia malas la layan....

video

:: saya!!! ::

Malaysia Book of Records



:: alah ciput jer muka anas masuk ::

bukan anas yang masuk malaysia book of records ni...tapi tengok apa yang ada kat belakang kitorang tuh........cantik kan.....

kalu hari sabtu tu kitorang ke Jusco Bukit Raja, Klang, hari ahad tuh ke Jusco Bukit Tinggi la pulak.....jalan2 cuci mata la......dalam2 takder duit tu sempat la rembat baju anas sehelai.....ni baju untuk jalan2 la....baju pakai harian dah banyak dah.........


dari jauh ibu ingatkan dia wat krismas tree tu ngan riben ker apa kan sangat comel....dan simple jer kan.......pastu datang dekat2 siap ambik gambar pun ibu tak perasan lagi.....

:: eh! ibu dah kurus ker??? ::

ya la sempena krismas ni semua pasaraya akan dihias cantik dengan pokok2 krismas.....ikut musim perayaan la....kalau raya style raya...kalu chinese new year lain pulakkan.....depavali penuh la ngan india punya style pulak.....muhibah gitu.........

:: ha ni nampak penuh muka dia ::

ni semua akan menarik pengunjung....ada yang pegi semata2 nak rasa kemeriahan satu2 perayaan tu kan......termasuk la ibu, anas ngan papa......pegi Jusco ni semata2 nak tengok camner diorang deco deco deco sempena krismas ni........nak shopping gaji tak masuk lagi daaaa hiks! kesian kan.......so telan air liur je lah.......

:: ibu ambik gambar dia tengok apa ntah ::

ni sebenarynya bukan hari krismas tuh, ni hari ahad.....sajer boring2 tak kuar mana sebab minggu ni sabtu ahad ada kenduri kat blok kita ni, so papa ngan ibu kena rewang la tolong2 kan....

saper2 yang baca ni ada idea tak pokok krismas tu wat ngan apa??? ngan botol air mineral tu lah.......camtikkan tak sangka....that y lah diorang masuk book of records tuh........ni kempen recyle la nih........

nak balik tu singgah jusco supermarket beli tako tao octopus ngan unagi.....


pastu beli ayam teriyaki jugak...pastu jajan sikit........



untuk anas pulak beli susu ngan biskut dia.pastu terus balik rumah....dah kata gaji tak masuk tak de mood la nak round2 lagi.....kalau tak org nak tutup kedai baru reti nak balik hehehe...

ps: cik ikin sila terliur ngan tako tau tu ya.....nyum nyum sangat sedap

pic tu ibu googled bukan gambar sebenar.......

with love,

tak update lagi ker??????



bila nak update ni bu???semalam pun ibu tak update kan...ni mesti ibu banyak kerja nih...

hehehe memang semalam ibu banyak kerja sikit...banyak tapi sikit tu camner ek???

t jap lagi ibu update....sebenarnya malas nak upload gambar tu ibu malas nak update tuh....tapi kalu takder gambar cam tak best jer kan....

with love,

with love,

Thursday, December 24, 2009

Kesilapan Ibubapa dalam Mendidik Anak



tak yah panjang2 mukadimah....

1. Kurang berdoa dalam mendidik anak-anak
  • doa ibubapa terutama ibu sangat makbul
  • bangun waktu malam untuk mendoakan anak2
- ni benda paling penting...kalu sembahyang pun lobang2 camner tuh nak berdoa.....ni peringatan untuk ibu sendiri....ya! Tahun ni azam baru ibu ingin manjaga solat 5 waktu...insyaAllah...papa plis ingatkan ibu ya.......

2. Memperkecilkan kebolehan anak-anak. Pupuklah walaupun kebolehan itu kecil sebagain mendidik emosi anak-anak supaya ada keyakinan diri.

- ibu2 kena ingat ibubapa adalah idola anak2...pujian dari idola mereka akan meningkatkan keyakinan diri anak-anak. Jangan sekali-kali memperkecilkan kebolehan anak-anak kita.

3. Lebih banyak memberikan belaian yang negatif.

- pujilah anak anda dalam setiap apa yang dilakukan....jangan sesekali memandang rendah dia atas kebolehan mereka. Kata2 pujian dapat membunuh sifat negatif yang ada dalam diri seseorang.

4. Kurang pandai menjadi kawan kepada anak-anak.

- Dengan menjadi kawan kita akan lebih memahami jiwa anak-anak kita....ini akan lebih mendekatkan kita dengan anak-anak. Mereka juga akan merasa kita sentiasa bersama mereka.

5. Kurang memberikan sentuhan kepada anak-anak.

- sentuhan bukan sekadar fizikal tetapi ia lebih melibatkan emosi, suara dan juga penglihatan. Jangan malu untuk memeluk dan mencium anak-anak kerana pelukan dan ciuman ibu bapa boleh meningkatkan keyakinan diri anak-anak.

6. Menegur secara negatif.

- Teguran yang boleh memalukan dan melukakan hati anak akan membuatkan mereka rasa tidak dihormati. Walaupun anak melakukan kesilapan tegurlah dengan berhemah dengan memuji kebaikan yang pernah mereka lakukan. Jelaskan pada mereka dengan suara yang lembut.

7. Membenarkan orang yang tidak baik sahsiahnya berkawan dengan anak-anak.

- Ibu bapa wajib mengambiltahu dengan siapa anak-anak berkawan.

8. Kurang mengasuh anak-anak membuat kerja rumah.

- Sedari kecil dedahkan anak-anak dengan kerja rumah agar anak-anak menjadi anak yang pandai berdikari.

9. Pilih kasih di antara anak-anak.

- Sikap ibu bapa yang pilih kasih akan melukakan emosi anak-anak dan ini akan menyebabkan anak-anak rasa tersisih.

10. Kurang berbincang dan kurang memberi layanan kepada pendapat dan pandangan anak-anak.

- Menerima pandangan anak-anak melatih anak-anak berfikir dan mempunyai sifat kepimpinan. Ibubapa jangan egois terhadap anak-anak.

ps: Baca surah To-Ha untuk melembutkan hati anak-anak agar tidak degil dan mendengar kata. Ibu ingat lagi arwah tokma memang amalkan surah ni untuk mendidik ibu adik beradik.



with love,

takder citer nak update... ni bukan kira update ker



betul takder apa la nak update....cam takder citer menarik....
kalu weekdays memang axtiviti ibu ngan anas cam biasa jer la....
ha..ibu belum eat lagi kan entry pasal rutin ibu ngan anas hari2 kan...
ni idea jugak ni....t bila anas dah besar anas boleh baca.....
ha sebelum tu nak g tau...malam tadi anas nangis lagi...same time like night before...
naper ek????? kiranya bukan kes jeles la nih........

ok balik pada rutin harian ibu and anas on weekdays ya....ker kena tukar tajuk entry tuh????

:: jadi anak yang baik ya! ::

biasanya pagi dalam kul 5.30am ke 6.00am camtuh anas dah bangun dah...ni rutin dia sejak lahir lagi.....so ibu tak payah nak susah2 nak kunci jam......bukak mata kalu tengok ibu ada kat sebelah terus senyum..kalu ibu takder terus melalak.......boleh???pastu nampak ibu terus senyum balik....ibu tengok anas sengeh kat sebelah terus hilang ngantuk......


kalu awal lagi ibu gomol2 anas dulu......moment paling best kalu papa ada sekali...ibu n papa layan anas lepas bangun tidur tuh......pastu ibu buatkan anas susu.....bila dia dah kenyang tuh....bawak dia depan tv bukan 611 anas layan cartoon....


so, ibu boleh mandi dan wat apa yang patut....and siap2 nak pergi kerja....sebelum hantar anas rumah mama su, ibu checked dulu tengok anas berak ker tak...tak sanggup nak hantar camtuh kan...sangat tidak senonoh.....berak tak berak tukar pampers jugak...anas tak mandi sebab awal pagi tak boleh mandi due to anas having asthma problem....pas hantar anas ibu gi kerja........

:: ibu kat ofis ::

ibu kerja 8.30-5.30....tapi dalam kepala duk ingat kat anas jer....risau la anak duk ngan orang, baik mana pun still orang lain kan......tapi nak wat camner....my dear anas you have to face it...kalu ibu tak kerja camner nak shopping moping anas punya stuff kan.....kesian papa..


balik dari kerja ambik anas lam kul 6.30 camtuh....anas tengok ibu jer terus terlonjak2...hilang segala panat dan letih sehari bekerja....balik rumah on kipas, on tv....pastu layan sikenit ni lah....sejak besar ni dah demand lebih...kadang2 balik rumah tu taknak terus masuk rumah nak ibu bawak dia jalan2 dulu kat bawah....kitorang duk flat jer ... so ibu layankan jer lah....


letak dia lam walker.....ibu boleh wat kerja rumah pulak...basuh kain ker.....jemur kain ker...angkat kain ker.....apa2 la yang rutin ibu2 semua buat....kalu papa ada papa rajin tolong ibu...pastu kalu rasa lapar masal la apa yang patut......solat maghrib pastu layan main ngan anas pulak.......:: dah ting tong dah ::

:: syoknya tito ::

anas biasanya tidur awal......dalam kul 8.30-9.00pm camtu dia dah ternguap2 dah.....so tukarkan baju jer sebab anas dah siap mandi dah rumah mama su......cuma ibu lap2 jer badan dia sikit...tukar baju tidur...buat kan susu pastu anas dah boleh tidur dah.....tapi anas takkan tidur dengan sendiri ya.....ibu kena tepuk2...sambil2 tu ibu lagu la zikir ker...selawat ker...pastu puji2 anas sikit...jap jer dah tidur dah.......so ibu boleh sambung balik kerja apa lagi yang tak siap.....

:: lena diulit ibu ::

anas dah tidur....ibu layan la tv pulak.....tapi kadang2 tv yang layan ibu.....hihihikadang2 tuh ibu yang tertidur dulu sebelum anas tidur....lepas semua dah settle sebelum tidur tu ibu siapkan beg anas dulu....baju at least 3 pasang...sock....botol susu x 2...mainan...tuala kecik...pastu bendapenting yang tak boleh tinggal inhaler dia....susu ngan pampers memang ibu dah tinggal stok kat rumah mama su.......

ni lah rutin hari2 ibu ngan anas......dah nak setahun dah rupanya.......rasa sekejap jer......sedih jer kan tak banyak masa boleh spent ngan anas....nasib baik sabtu ahad tak kerja.....pastu kerja lak ofis hour, caner la kalu org yang kerja shift pastu cuti sehari jer seminggu lagi la terhad kan masa ngan anak......apa nak buat dah takder choice...

anyway ibu harap anas faham......apa pun yang kami buat adalah untuk anak ibu sayang tau.....so anas jadi anak yang baik tau......tapi anas memang anak ibu yang sangat baik...pujian ibu adalah 1 doa dan ibu takkan berhenti untuk selalu doakan anak ibu ni.....

:: sayang ibu ::

dari takder citer jadi berjela jugak citer.....

with love,