Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Thursday, November 4, 2010

Kampung ku dah dilanda banjir weh.....



banjir dengan kampung padang atau lebih glamor dengan nama USA sudah sinonim....dah macam acara tahunan dah...kalu tak banjir tuh boleh mendatangkan pelik la jugak...dulu masa kecik2 ibu adik beradik sangat happy bila banjir nih dah rasa macam nak raya pun ada .... kalu air tu naik malam...bangun pagi2 tu terus berlari intai ikut tingkap tengok ada air x lagi kat tanah...kalu ada lagi tu bukan main seronok la...macam raya zaman budak2 macam tu lah rasa dia...

abah dah memang siap2 standbykan kitorang pelampung...pelampung bukan yang beli kat kedai warna warni tuh tapi pelampung adalah dari tiub tayar bloza (buldozer = betull ke eja ni weh) g abah bawak balik dari tempat kerja dia...mebi yg dah rosak ke apa la...memang syok la main pelampung nih...main dalam parit...naik dari atas pastu landing baik punya atas pelampung tuh pastu hanyutkan kat dalam parit tuh...bila dah sampai kat bawah naik balik atas jalan pastu ulang2 lagi sampai la sejuk mengigil2...

kalu  takdok pelampung abah jugak buatkan kitorang rakit dari buluh....ntah apa la yang sonok main rakit nih...ibu ingat lagi ibu memang takut lintah....musim banjir ni lintah memang banyak la...bila naik rakit ni boleh  tengok lintah merayap naik kat atas buluh tuh...tapi ibu siap2 bawak air sabun sebab lintah ni dia alah dengan air sabun....sabun kan masin...kalu kena gigit lintah letak je air sabun terus lintah tu turun....

Alhamdulillah la walaupun banjir kat kampung tu agak menyeramkan jugak la sebab boleh naik sampai atas rumah...rumah pulak bukan rumah bawah takde tangga tapi rumah kat kg siap boleh parking kereta lagi bawah rumah...pastu bila banjir kadang2 air boleh naik sampai paras tingkap kat dalam rumah....tapi setakat ni belum ada lagi budak2 kampung yang mati lemas....budak2 tu siap boleh pergi main kat sungai lagi....mebi sebab dah terbiasa so budak2 ni semua (termasuk ibu) dah pakar dah berenang....

tapi benda yang paling tak best part kena basuh rumah...ya lah banjir kan berlumpur so, bila air dah surut tu lumpur2 tu melekat la kat papan kan kena sental betul2 kalu tak nanti bila kering boleh nampak kesan putih2 lumpur tuh...tapi nnt adalah mak2 sedara yang datang menolong....

satu lagi yang best bila musim banjir ni ialah pesta ikan...boleh dikatakan orang kamoung semua mesti tahan pukat...petang2 tahan pagi2 subuh dah pegi tengok dah ada ikan ke tak...tokki anas lagi suka lah dia, dia dah la kaki tangkap ikan..time nih dia memang tak duk diam la...best ibu suka makan ikan air tawar goreng makan nasi panas2 best2 woooo 


ps: sory takder gambar kalu naktengok gambar gi tengok kat blok cik ikin dia pun ada citer pasal banjir nih

with love,

2 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

skang musim banjir da akhir tahun.kmpung sayerpun banjir jugak

AMIEROZIANA said...

kampung nurul kat mana?? tu la dah musim dia redha je la