Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Wednesday, November 10, 2010

Dodoi anak



tadi, gi melawat ummumishkah kat blog dia...tengok entry pasal dia citer menyanyi doakan anak terus ibu teringat pasal lagu yng ibu ciptakan untuk anas hehehehe....nnt ibu citer ya...ibu suka baca blog ummumishkah ni sebab suka cara dia didik anak2 dia yang comel2 tuh....didik anak lebih kepada cara islamik...

Alhamdulillah....anas jenis senang nak tidur...sejak dari lahir dia memang tak pernah nak menyusahkan ibu dia dalam bab2 nak tidur nih....tak pernah dia bangun berjaga malam2...pastu main2 sampai 2 ke 3 pagi tak nak tidur memang tak de....ibu tak pernah rasa camana kena dera bila anak suka berjaga malam.....syukur2 sangat2...mintak2 adik2 anas nnti pun mcm anas jugak....

 ni masa dia baby....tidur sepesen ngan ibu...

kat rumah memang anas tak tidur buai....tidur bawah jer...ibu memang tak ajar dia tidur buai ...cuma kat rumah org ngasuh jer bagi buai sebab nk mudahkan babysitter tuh...kalu kat rumah dia tidur tergolek bawah ketiak ibu hehehehehe.....setiap malam ibu akan pastikan anas tidur awal..paling lewat pun pukul 10..dan biasanya kul 9 macam tuh dia dah menguap2 dah.....


 time kena warded 8 hari kat HTAR...tidur baik punya

tapi ini budak takkan tidur kalu ibu tak dodoikan dia....dia takkan tidur sendiri2 tanpa bau ketiak ibu hehehehehe.... tapi ibu memang suka tidurkan anas sebab ni lah masa yang paling baik kita sebagai ibu gunakan masa yang sangat terhad dengan anak2....biasanya sebelum tidur ibu akab bercakap2 dulu dengan dia...tanya apa dia buat kat rumah baby sitter...tanya dia makan apa...happy tak....pastu time nih jugak kita boleh nasihatkan dia macam2 lah....cakap apa yang boleh dibuat apa yang tak boleh dibuat...pastu bgtau dia yang kita sayang kat dia...ni macam perkara wajib la yang ibu bat sebelum anas tidur.....jangan anggap dia tak faham....walaupun anak kita masih kecik tapi dia sangat faham apa yang kita cakap dengan dia.....

 ni kat atas komuter...janji ada kain busyuk dia tak kisah atas kouter pun boleh lena

sambil2 sembang...gurau2 getek2 dia...sangat bahagia kan.....hilang segala masalah dalam kepala...bila tengok dia gelak tuh.....pastu bila dia dah macam kuyu2 dah mata tuh....ibu suruh dia baca doa tidur....Alhamdulillah anas dah boleh sambung bila ibu baca doa tidur....bila ibu sebut bismikalloh...dia akan sambung ahya...amut....amin...heheheh kelakar sangat...patu terus buat2 pejam mata...sambil2 tu ibu dodoikan lah dia dengan lagu yang ibu cipta sendiri hehehehehe...ni lirik lagu tuh....
Ibu sayang anak ibu sorang
anak ibu anak yang baik
anak ibu anak yang pintar
anak ibu anak yang bijak
ibu sayang anak ibu sorang

ibu sayang dia
dia sayang ibu
papa sayang dia
dia sayang papa
 
lena 

pastu ulang2 selikan dengan selawat nabi ker...zikir munajat ker..apa2 lah sampai dia tidur
tenang jer tengok wajah anak time dia tidur kan.......kadang2 sebak jer tengok mengenangkan masa kita dengan anak sangat limited....

 kalu tension2 tengoklah wajah kesayangan anda tidur pasti tenang jiwa....


with love,

4 comments:

*azni* said...

comel nye anas tido..izzul pon jrg gak bgn mlm2,time2 tak sehat je meragam mlm..dpt la mak pak dia tido lena sikit..

AMIEROZIANA said...

tu la azni...setakat ni tak merasa lagi la...anak ke 2 ke 3 nnt kita tengok camne pulak hehehe

wan nurul hezrina abd halim said...

alohai sedap tuh tidur lena betui

AMIEROZIANA said...

nurul,

salam kenal....thanks singgah