Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Friday, January 29, 2010

Petua nak gemuk.......



org cari petua nak kurus tapi ibu cari petua nak gemuk......boleh?????? bukan untuk ibu la tapi untuk anas la......ya la dulu masa kecik2 tembam jer tapi skang nih bak pegang pun cam dah tak syok dag kurus jer lembik jer.....

memang la kita tak boleh nak banding2 kan anak kita ngan anak orang tapi ni untuk kebaikan anas jugak.......biar tembam tapi sihat gitu......kalu kurus tu takder tenaga la nak aktif kan kesian anas......

so ni ibu listkan petua2 yg ibu googled........
~ bagi minum air kanji...masakita masak nasi tuh masa nasi belum kering tu ambik air tu campur ngan susu dia
~ bagi buah or puri buah sebelum makan/minum susu untuk mudah penghadaman...bila sistem penghadaman baik akan meningkatkan selera makan anak2
~ kalau masak bubur ke sayur air ke utk budak..rebus bersama akar cekur..nanti bubur tu jadi manis n menambahkan selera makan budak
~ buat jus tomato - rasa tomato yang agak masam kerana kaya dengan garam mineral boleh menambahkan nafsu makan. Mineral-mineral ini juga merangsang pengeluaran air liur, yang menambah rasa lapar dan memungkinkan makanan dicerna dengan lebih baik.
~ bagi vitamin yg ada LYSIENCE untuk tambah selera makan 
~ tambahkan sesudu glukose dalam susu untuk menambahkan tenaga 
apa lagi ya......susah hati la anas tak nak makan nih......dah macam2 jenis bubur dah ibu buat......tapi susu alhamdulillah anas still nak lagi la......

 

:: ni masa umur 4 bulan ::

:: ni pic sekarang ::

macam lebih kurang jer kan.......tapi yg umur 4 bulan tu tembam jer.....sekarang ni nak pegang pun takut jer....anas start problem ngan berat nih sejak dia kena asma masa umur 6 bulan tuh.....kerap demam pastu taknak makan......sejak tu berat dia memang susah la nak naik......

nnt ibu nak praktikkan petua2 yg ibu dah dapat tu mintak2 pasni menjadi lah......

ps: tapi pipi tetap mantain jugak walau badan kurus.........

with love,

3 comments:

Anonymous said...

samela,anak dlu tembam.skrg,turun plak.selera makan ok.tapi,bdan x naik2.pipi maintain.cian anak ibu..

Anonymous said...

Alaa.. Baby org pun samer dah setahun tp sape2 cakap cam 8 bln je....nk cubalah petua tu

adi pentol said...

Sama la gn ank sya no 2 tu...umur da 2 thn 3bln tp berat still 8.7 kg je..ank sya B.F...x nk susu btl...kalau mnum milo pn 3 auns blm tntu abes...risau sgt...da wt ptue kt atas tp still sama...tp ank first tu ok je..umur 5 thn 19kg...