Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Monday, January 18, 2010

kalau anak demam panas.....



ni petua hasil cik google ya.....ya lah kalu anak2 demam kat rumah ubat pulak takder stok tapi ibu2 dinasihatkan sentiasa ada stok ubat kat rumah ya

~ basahkan kepala dan badan anak dengan air asam jawa/air aloe vera (lidah buaya)/air daun bunga raya/air daun durian belanda air asam jawa la paling senang nak dapat kan so make sure kat rumah ada asam jawa ya..........

~ jangan guna air yg terlalu sejuk/ais takut nanti baby kejang gunakan air suam2 kuku atu suhu bilik

~ jangan pakaikan baju yg tebal2 atau selimutkan baby sebab nnt haba tak keluar..kalau boleh biarkan pakai diapers jer......

~ kalau yg senang nk dapatkan daun pisang boleh alaskan tidur anak ngan daun pisang sebab daun pisang sejuk dan boleh serapkan haba...

~ banyakkan minum air kosong...........

~ ambik beras pulut dalam sengenggam dan goreng tanpa minyak...mcm buat kerisik. bila dah kekuningan ambil sikit bubuh dalam air panas dan bila suam bagi anak kita minum air tu. yg lebihnya tu buat air mandi
yg ni ibu belum buat lagi nih...harus mencuba nnt balik kalu anas demam lagi...

~ balutkan satu badan dengan kain basah...sbb tu masa bawak anas gi klinik masa demam dia 39++ deg c tu doc suh tanggalkan baju pastu basahkan kain lampin and selimutkan ngan kain basah tuh...tapi memang berkesan...pastu suhu anas turun

kredit to forumwanitaniaga.com

with love,