Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Monday, November 16, 2009

Inhaler

lepas anas disahkan kena asthma, anas kena pakai inhaler......

inhaler dia ada dua, satu warna putih and satu lagi warna merah,

:: dua kali setiap hari ::

yang warna merah tu dia kena pakai 2 kali sehari setiap hari sebagai pencegah.....dia kena pakai sampai la doc dah sahkan dia dah sembuh totally dari asthma nih....yang ni sekali tekan

:: bila perlu ::

ok yang putih tu pulak bila perlu.....kalau dia semput ker, batuk ke selsema ker dia kena ambik yang ni.......mula2 kalau batuk ker semput tu kuat sangat dia kena pakai selang 10 minit kalau tak berapa kuat 4 jam sekali pastu kalau dah ok sikit 6 jam sekali patu 8 jam sekali

tengok tahap kesihatan dia camner......yang ni kena 2 kali tekan

:: Arrow Chamber with Inhaler ::

yang corong tu nak kena letak kat hidung dia.....ya la anas kan baby lagi mana boleh pam direct kemulut camtu cam org dewasa tu kan.......so corong tu nama arrow chamber....bila dia bernafas ada satu kertas ke apa ntah kat dalam tu akan bergerak turun naik, pastu kena bilang 10 kali naik turun benda tu.....

:: ready to pump ::

benda alah ni tak boleh di lap dengan kain ataupun tidu atau apa2.....kalau nak bersihkan just rendam dalam air suam pastu toskan biar dia kering sendiri..........

:: complete set ::

mula2 nak bagi dulu cam kesian jugak pastu anas cam marah la........ya la rimas tu letak benda corong tu kat muka kan......tapi sekarang ni tengok mood dia, kalu dia ok, ok jer takder hal..tapi kalau dia bad mood dia akan tolak pastu siap nangis2 lagi.......

tak tahulah bila anas nak sembuh total dari asma ni........kesian kat dia........so far setakat ni dia tak pernah lagi la semput yang kronik, cuma bila kena batuk ngan selsema jer dia cam susah sikit nak bernafas.........

:: kesian budak tecik ni kan ::

doc cakap inhaler yang anas guna ni better than any medecine sebab kalau ubat dia akan serap dalam darah semua kan tapi ni direct gi kat paru2 so dia molek la untuk baby compare to ubat yang dimakan......

:: kalau mood dia ok senang jer, kalau tak kena ikat kaki tangan la ::

so benda alah ni adalah benda wajib yang kena dibawa kemana2 sahaja tak boleh nak tinggal....ini adalah nyawa anas........

:: muka tak puas hati kena pam ::

with love,

1 comment:

girl_perak said...

alahai kesiannye...
kecik2 dh kna pki inheller...
semoga cepat sembuh yea syg