Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Thursday, October 28, 2010

Syok woo makan nasi ngan budu



semalam kan ibu cakap dah lama tak makan budu kan kat fb balik dari kerja singgahla kedai nak beli ikan nak panggang alah panggang je atas dapur gas tuh...manalah ada dapur kayu macam kat kampung kan...malas pulak nak bakar dalam oven lagipun  tak best la nnt ikan jadi cam kering jer kalu bakar dalam oven...tapi ikan selayang aka ikan sardin kalu org kat sini panggil tu takder...ada pun yg dah pecah perut dah...pastu tengok ada ikan aye aka ikan tongkol so ibu beli jer ikan tuh..wat singgang sedap ni bak kata kawan ibu... beli la sekor..pastu beli ulam2 sikit...


sekor tu ibu singgang semua....memang best la terangkat lah ibu makan semalam...anas pun sama naik makan jugak....sorang makan pun habis sepinggan kalu ramai2 tak tahu la camner...makan sambil berperang ngan anas....ibu kalu ikan tongkol@aye ni ibu paling suka tang kepala dia tuh...syok gila makan kepala ikan nih....ni masakan paling senang tapi paling best la makan .... ibu memang suka makan masak air2 camni dari yang santan2 nih...nasib papa pun sama selera je ngan ibu suka air2 cam asam pedas ker...tom yam ker...sup ker...


ha...ni watak utama dalam ini cerita...budu yang diperas asam limau pastu letak cili api...penyek2 kan cili api tu kasi berapi sikit budu tuh...fuhhh!!!!! memang syok gila lah....tak payah dah lauk lain...kalu makan ngan lauk lain kenikmatan budu tuh dah hilang dah tak rasa dah....ibu kalu makan ngan budu letak la lauk apa pun kat depan memang tak layan lah.......


pastu rebus pulak ulam2 cicah dengan itu budu......semalam ibu beli kacang panjang, jagung muda tuh ngan terung...rebus jer...tapi makan camtu pun sedap tapi jagung muda tuh tak boleh la nak makan mentah camtuh...kacang panjang ngan terung tu ok....ulam2 lain pun ibu makan jugak cam petai ke jering ker...sedap tapi yg ibu tak suka tuh bila makan lidah rasa lain macam jer....gosok gigi pun bau lagi....pastu setiap kali masuk tandas kena tuang mandian banyak2 tak nak bagi bau hehehehe....
 
 

tengok dah licin dah pinggan ibu heheheheh....itu kepala ikan makan last sekali..gatah camtu jer...past paling best tang matanya  tuh....sedap sangat...kalu ibu beli nasi berlauk pagi2 alah org pantai timur tau lah nasi berlauk nih...nasi putih makan ngan gulai ikan aya nih...ibu mesti minta tang kepala..lepas dah habis makan nasi...makan kepala pulak....syok gitu........tapi jangan amalkan selalu makan kepala ikan ni tak elok....

papa pun dah tahu makan budu...kadang2 kalu lama tak makan dia yang request kat ibu....kadang2 dia lagi over dari ibu...

esok papa balik so nnt nak makan nasi ngan budu pulak lah.....
with love,

2 comments:

cKyN WaN said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.aritu lupa bwk budu

AMIEROZIANA said...

tu la kata nok bowok....takpo lah dekat doh nk balik tuh....makan la makanan jepun puas2