Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Friday, December 3, 2010

Oooooo Macam ni pokoknya




 
 ni beli kat pasar malam seringgit sebiji

tadi baca blog elis kat http://www.elissmie.com/ dia ada citer pasal buah pisang kaki ni...kebetulan buah tu memang 'paberet' ibu lah...kalu jumpa mesti beli....buah dia memang best sebab manis dia tu tak menyegat lah..manis2 lemak jer....kalau yg belum masak ranum tu yang masih keras tuh dia cam crunchy2 gitu memang best la........harga dia agak mahal la sikit sebab buah ni takdok kat malaysia...tak tahu la kalau tanam kat sini ok ke tak...nnt blh try.......ada yang 2 hengget lebih sebiji dan ada seringgit sebiji...dia berbeza mangikut dari negara mana dia datang...kalu dari korea yg m ahal kut kalu tak silap...

kalu tengok dekat2 cam buah tomato je kan
kalu sekali tengok macam buah tomato...tak tahu la kenapa orang panggil dia pisang kaki...kalu nama opmputihnya persimmon....kalu belah2 pantai timur ni memang susah la nak tengok orang jual buah nih...mula2 masa ibu 1st time tengok ibu ingatkan species tomato....tapi bila makan rasa dia memang sedap lah....tak tahu nak compare dengan rasa apa....kalu yg dah masak yg lembik2 tuh memang manis sangat...kalau yg keras tu dia manis ala2 jer tapi sedaplah kat tekak ibu heheheh
 
 mak oi...lebatnya buah

haaa, nilah rupa pokoknya....ingakan macam pokok tomato tuh....maklumlah rupa pun samakan...besar dan tinngi jugakla pokok di ani kan....huh...bestnya kalu leh panjat dan makan fresh2 atas pokok tuh mesti lagi manis lagi sedap tu kan.....buah ni biasa ada kat korea jepun belah2 sana lah....cik ikin pernah nampak dok pokok ni kat jepun??? sape2 yg tak try  boleh try ya....

ha tu lah sedikit sebanyak pasal pisang kaki yang takder kaki ni.....

with love,

3 comments:

cKyN WaN said...

ni faveret nih! time skang mmg banyak la jual kat kedai2. sedap2. kalau masuk je musim dia mesti beli. sebijik 100yen. ade y 150 yen.

AMIEROZIANA said...

pokok ada jupo x? murah sini lagi la kalu gitu gak...kak p un mesti beli...kdg2 tu sekali hadap jer habis 5 biji hahaha

cKyN WaN said...

tepi2 jalan tu merata2 jah pokok.