Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Tuesday, March 1, 2011

Sungai Klah Hot Spring, Sungkai, Perak (20.02.2011)



 kat restoran jejantas, sungai buluh

ini entry 2 minggu lepas...hehehe...baru nak update daaaa....ok ni minggu yang sama SMAS gathering tuh....hari sabtu friends gathering...hari ahadnya family gathering pulak.......mula2 my MIL ajak pergi Bagan Lalang...kitorang ok jer...tapi tup2 pagi tu call cakap nak pergi mandi air panas pulak kat Sungkai sana...kitorang memang takde plan apa2 so, on jer lah
 
awal pagi dah kuar dah dalam kul 9 mcm tu kut...pastu singgah kat restoran jejantas sungai buluh tu for breakfast...pergi dua kereta jer, papa tak drive tumpang kereta maklong jer...semua sekali pergi 10 orang termasuk anas...ni time tengah pilih2 nak makan kat mana...kat situ kan banyak kedai makan so, macam tak tahu nak makan kat mana, rounding2 lah dulu...
anas ngan paksu...bila ramai2 camni ibu boleh lepas tanganlah sebab ramai yang nak melayan si kenit ibu nih...nasib mood dia ok jer..so, paksu rajin nak dokong anas...papa pulak tukang snap2 gambar....

anas kan the only grandchild skang belah papa so, dia lah jadi chairman of the day hahaha...ayah long suapkan anas makan...ni ibu yg snap gambar...bukan main lagi duk jauh ngan ibu, so ibu boleh makan dengan aman....lgpun dia lagi suka kalu orang lain yg suap dia makan...kalu ngan ibu mengada2 dia lebih sikit...so kasi duduk jauh sikit ngan ibu....eksyen la sebab ramai yg duk melayan dia...maklong pulak beli dia makan macam2...so ibu ngan papa boleh bergandingan tangan ...ewahh!!!
kita ksi close up sikit ya gambar cekonet nih...tu dia tengah makan jelly...sendiri suap
lepas bfast tu anas naik ngan atuk pulak...so ibu boleh beromantika ngan papa feeling2 baru bercinta gitu...auw!!! gediks la ibu nih...ya la bukan senang tau kalu dia ada dia kan penjels sikit...dalam 20 minit jalan gerak ibu call wan, anas dah tidur dah....ok lah tu dia tidur kan sampai sedang elok jer dia mandi kan....

 cucu atuk
 the rombongan...ibu posing jap...maklumlah anas kan dah ada prang jaga huhuhu

 posing lagi....hahaha
 papa pulak yg posing...
 semua sekali...maklong ngan wan tak nampak pulak kat belakang tuh...pakngah pulak duk video cam...yang baju putih tuh sepupu papa pak awie
so, time to tukar baju...tengok paksu dah tunggu nak bawak anas main air...anas kan memang suka air...meloncat dia tengok air tuh...suka lah tuh...siap bentang tikar segala...best ni kalu tidur nih...huhuhu
anas ngan paksu dah terjun dah...tapi ni bukan air panas tau...ni air biasa jer macam taman tema air tu lah...ada gelongsor...ada air pancut...alah macam Wet World atau Sunway Lagoon tu la...  
 budak suka main air
time ni ibu belum tukar baju lagi nih....ibu ngan papa duk melawat kawasan dulu hahaha baju pun belum tukar lagi...ambik mood dulu...
ha...ni lah tempat air panas tu...panas ke tak panas boleh masak la telur...kalu nak masak penuh kena rendam dalam 7 minit...kalu nak separuh masak dlm 3 minit gituh...siap ada orang jual telur lagi lah kat situ...ajaib kan???tu ayah long tengah rebus telur lah tuh...

 tukang tengok

 telur yg dah siap di masak

aha...ni taman terami...tengok kat belakan tuh ada dia buat macam batu2 timbul2 dalam air panas tuh...macam laluan boleh jalan la...org kata ya...orang kata kalu ada apa2 penyakit kaki kita akan sakit bila kita jalan2 atas batu tuh....tapi memang sakit lah....dah la air dia panas...panas dia dalam 30-35 deg c jugak la....

ni mak mertuaku tengah buat terapi sambil jalan2 kat atas batu tuh....ni kitorang baru lepas mandi kat taman tema air tuh....syok wooo main gelongsor air tuh....semua mandi kecuali maklong, ayah long ngan atuk jer yang tak mandi....dah mandi sejuk2 menggeletar semua baru pergi kat bahagian air panas pulak...baru lah kena kan....kalu tengah2 hari nak terus berendam dalam air panas tak best la....
ni kolam yang ketiga panas kat sini ya...yang pertama yang kat tempat rebus telur tu lah...ada berani pergi la rendam kaki kat sana...hahaha....kalu telur pun boleh masak....apa lagi kaki kita kan...tapi kat kolam ni pun memang panas jugak dalam 40 deg c kut tak sure pulak...tapi yg ketiga la level dia...


papa tengah eksyen tuh....padahal menggelupur tu panas dia....nak masuk dalam air panas ni kena pelan2 ya...tak bleh terus terjah gitu....menyegat wooo panas dia...
dah masuk tu tak boleh gerak2 kena duk statik jer...kalu gerak tuh fuhhhh rasa panas dia tuh...mula masuk kaki dulu...pastu kedalam sikit sampai paras lutut..pastu sikit masuk...bila dah lama baru ok...best wooo berendam kat sini...dia kira ir berubat jugak la kan...kalu setiap minggu datang boleh kurus nih...lemak semua boleh cair hahahah
control2...

mama/wan cuba nak masuk pulak...mula2 memang panas lah...bila angkat kaki tuh memang akan berbekas merah....tapi bila dah lepa sberendam tu memang rasa ringan jer badan...rasa segar jer...
anak takde boleh la feeling2 romantik gitu....
sepupu papa...mula2 eksyen tuh masuk gedebush dalam kolam tuh...pastu menggelupur kuar balik panas! panas!  nak tunjuk hero konon wakaka...pak awi...pak awi...
kolam ni tahap kepanasan dia yang ke empat kut...budak2 boleh la berendam kat sini...mula2 masukkan anas tuh dia cam tak nak tapi bila dah lama2 tu baru dia ok...kat sini macam suam2 kuku gitu lah....nak rendam dia biar hilang ruam2 kat badan dia tuh...dia kan kulit sensitif sikit....
penuh satu famili kat sini....mula2 ada couple duk dalam ni...bila kita serang diorang pun blah hahaha...tu pakngah sibuk duk rakam dengan video cam...
wan duk bermeditasi


lama jugak kitorang kat sini...dah siap mandi2 tu karaoke pulak...papa, pak usu, pak ngah ngan pak awi bantai nyanyi 10 lagu....dah rm1 je satu lagu...lepas dah karaoke tuh baru gerak balik...singgah lagi kat restoran jejantas sungai buloh tu for dinner...lepas makan gerak balik...sampai rumah dah pukul 9 macam tuh...

fuh!!!! penat tapi seronok sangat....next plan kitorang nak gi cameron pulak....
tu kena tunggu maklong meletup dulu....

with love,

1 comment: