Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Wednesday, July 21, 2010

Contoh Menu Makanan Berkalori Tinggi Bagi Kanak-Kanak Berusia 1 - 3 Tahun



sejak kena asma dulu berat badan anas memang susah nak naik
bulan2 naik tak sampai 1kg
risau je...tapi alhamdulillah dia siaht jer
asma pun dah takder
demam2 selsema pun dah jarang dah
sangat aktif lansung tak boleh duduk diam
umur setahun setengah tapi berat baru 8kg
vitamin pun dh bagi dah
makan pun dah makan tapi nasi dia memang makan tak banyak la
dalam dua tiga supa jer
so, ibu googled la petua/cara pemakanan bagi anak2 yg tak naik berat nih
so, kat sini ibu nak share lah, manalah tahu ada yg tersinggah kat blog ibu nih

Contoh Menu Makanan Berkalori Tinggi Bagi Kanak-Kanak Berusia 1 - 3 Tahun


Sarapan
1 gelas susu (penuh krim)
1 keping roti bakar
2 sudu kecil marjerin


Minum Pagi
½ potong betik
2 keping biskut
1 gelas minuman bersusu

Makan Malam
1 cawan mi goreng (tambahkan 1 ½  sudu makan minyak masak / marjerin)
2 ketul ayam (saiz kotak mancis)
½  cawan sayur
1 gelas air kosong
½ potong betik

Makan Tengahari
1 cawan nasi (tambah 1 ½  sudu makan minyak masak / marjerin)
1 ekor ikan kembong
1 cawan sayur bayam
1 gelas air kosong
1 biji pisang

Makan Lewat Malam
1 gelas susu (penuh krim)

sumber: www.myhealth.gov.my

with love,

1 comment:

Cery said...

thanks for sharing this..nnt sy nak share di blog gak..thanks yaa.. salam kenal byu d way...jemputla keblog saya baca 28 games utk baby/toddlers..games sesuai utk mereka while kitakat kedai2/klinik/dalam kapalterbang/kereta keretapi..
http://www.mamafaiz.com/2011/03/28-games-to-play-on-go-anywhere-at-pos.html