anas memang suka makan sup
ala creamy sup tu yang macam kat pizza hut tuh
biasa ibu beli yang instant jer..
cicah ngan roti memang terangkat la...ibu pun layan....papa pun...
kalu buat sendiri memang lagi syok kan..
air tangan ibu katakan........
so, ibu pun mengoogled than jumpa lah resepi dibawah ni.....
mushroom sup + garlic bread = nyum! nyum! anas suka
Sup Cendawan Butang ala Itali (Italian Cream of Mushroom)
Bahan-Bahan:
1 ulas bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, dimayang
1 mangkuk cendawan butang putih, segar & bukan dalam tin!, dihiris
1 biji ubi kentang, didadu
1/2 sudu besar lada hitam, ditumbuk
4 cawan air rebusan ayam/sayuran atau 1 kiub stok ayam + 4 cawan air
Garam, secukup rasa 1/3 cawan krim atau susu sejat
Daun parsley, dicincang halus - untuk hiasan.
Cara:
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau, tapi jangan sampai garing!
Masukkan cendawan dan tutup periuk. Biarkan hingga naik aroma cendawan dan airnya mula keluar (lebih kurang 4-5 minit). Kacau sekali-sekala.
Tuang air rebusan ayam atau stok ayam ke dalam periuk dan masukkan ubi kentang. Biarkan hingga ubi kentang benar-benar empuk.
Bila semuanya sudah serasi, masukkan sup ke dalam pengisar. Kisar HANYA selama 2 saat dan berhenti; ini diulangi beberapa kali sehingga sup mulai nampak pekat tetapi isi cendawan tidak hancur.
Masukkan semula sup ke dalam periuk. Tuang krim atau susu sejat, lada hitam dan garam secukup rasa, dan biarkan mendidih seketika. Angkat dan hidangkan dengan hiasan daun parsley.
jap...jap...jap...ibu posing jap hehehe
tengok tuh ibu nak sejukkan pun tak sempat...
with love,
No comments:
Post a Comment