Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Monday, February 28, 2011

Bebel....



mood isnin = membebel...

Memang dah banyak kali dah ibu cakap pasal anas ni yang susah sangat nak makan...bayangkan umur dah 2 tahun tapi sama besar ngan budak umur setahun...ibu memang stress sangat2 kalu citer bab makan nih...tak tahu lah kat mana silapnya dia memang susah sangat nak makan...bagi lah makanan apa pun dia memang buat bodo dan donno jer.....

kadang2 tu kita penat2 masak sampai berpeluh ketiak tapi bila nak suap haram dia tak nak...bila bagi dia makan sendiri bukan dia makan habis dia letak makanan tu kat kereta dia lah...kat lantai tu tak payah cakap lah...bila kita paksa2 dia bukak mulut dia kakan kemam makanan tuh dan tak akan telan sampai sudah....
   
tak payah cakap lah suruh buat variety ke apa ke memang dia macam tak heran lansung....macam ada setengah budak tu kan bila tengok orang pegang makanan jer dah berlari2 nak kan tapi dia...memang dia tak layan punya...macam pelik pulak...kalu kat rumah yang dia tahu hanya mintak tutu! tutu! susu jer...benda lain dia tak tahu mintak.....

so, minggu lepas tak ingat dah hari apa, kemuncak dia memang ibu betul2 mengamuk lah....sikit lagi tak jadi kes dera...kalu jiran sebelah tu report memang dah kena tangkap polis dah ibu hahahaha...ibu kalau boleh memang pagi2 ibu nak bagi dia makan dulu sebelum hantar kat rumah babysitter...ibu rasa itu tanggung jawab ibu.....takkan nak bagi sepenuh tugasan kat babysitter....so ibu sedia lah nestum untuk dia breakfast...bukan nestum baby tuh tapi nestum untuk sarapan tu...kat rumah baby sitter memang dia makan...

tapi dengan ibu harammmm lansung tak nak bukak mulut....bila ibu suap jugak dia kemam jer...dah la pagi2 kita nak siap2 lagi ..banyak benda nak kena buat dia pulak buat perangai....geramlah...sampai bila nak minum susu jer...apalah sangat khasiat yang ada dalam susu tu....bukan baby lagi.....dah 2 tahun lebih dia kena makan jugak untuk tumbesaran...so, bila ibu pujuk elok2 cakap baik2 dia tak nak dengar....haa terus ibu bertukar jadi hulk....memang hangin satu badan lah...kena jugak lah sedas dua  ngan ibu pastu mula lah dia melalak ibu! ibu! ibu!...maksudnya ibu yang buat lah tuh.......pastu ibu terus masuk bilik air kunci pintu...biasa memang ibu tak kunci pintu bilik air...pastu dengar dia nangis2 dari luar cakap pintu! pintu!...suruh buka pintu...tapi ibu buat tak tahu jer...pastu dari dalam bilik air ibu sound dia...anas tak dengar cakap ibu kan...so ibu tak nak kawan anas hahaha matilah ibu merajuk ngan anas....tapi memang betul2 geram lah........sentap tau...

tapi ibu betul2 dah hilang sabar dah.....sedih tau...kadang2 tu kita masak dengan penuh perasaan ..last2 ke tong sampah pulak...beli buku resepi untuk si manja lah..macam2...biskut macam2 biskut ada...tapi memang dia tak nak...tak tahu lah...tak tahulah ikut pangai saper ni...nak kata ibu memang tak lah ... ibu dia kalu sehari tak makan nasi boleh migrain hahaha...kadang2 tu tiga kali sehari bedal nasi...tak kisah lauk budu pun jalan.....papa pun camtu gak...pelik betul lah

oi panjang tuh ibu bebel...biar dia...nnt dia dah pandai baca nanti biar dia baca....

tapi kan lepas pukul anak kan rasa sedih sangat...kat tempat kerja pun sedih jer...tak sedap hati jer...tak sabar nak balik nak peluk cium dia...anas ni dia kalu ibu marah atau pukul dia balik karang mesti dia buat bodo jer ngan ibu...buat tak layan jer....tapi sayang anak kena jugak marah dan  tangankan ..tapi kena ada had lah...nanti kalau kita biar jer berlemak pulak...tak tahu pulak dia mana betul mana salah kan...sebab ibu pukul bukan saja2 nak pukul tapi nak ajar nak bgtau dia....

tapi ibu akui ibu memang garang...sebab ibu tak nak anak ibu jadi kurang ajar...kalau salah memang ibu akan marah...sekali dua kali boleh lah tegur lembut2 kalu lembut2 tak jalan memang kena lah...ibu tak bagi muka punya...sebab obu fikir time kecik lah nak ajar dorang bila dah besar baru nak marah nak pukul...kang silap2 kita pulak yang kenal pukul...

so, anas ingat ya,  ibu buat semua tuh sebab ibu terlalu sayangkan anas tau...ibu nak anas jadi anak yang baik...anak yang dengar cakap ibu ngan papa...semua yang ibu buat tu semua untuk kebaikan anas tau..

eh...korang tangankan tak anak korang????



ingat time gelak jer ibu ambik gambar??? hambek ko...melalak tak hengat hehehe
ni time dia badmood nih...tak nak duk atas kusi tu pun dia waaaaaaaaaa!!!

with love,

4 comments:

.E.M.A. said...

kesian plak bace entri nih.
akak blebe panjang,saye pom nak komen panjang lah..
mula2 agak klakar kalo bygkan camane muka anas bila kena marah taknak makan,pastu melalak bila ibu die marah,n then bley plak die wat dono.
tapi siyes,saye pun ade cousin skunk ni darjah satu da,tp badan mcm bdk 3 4 tahun tak berisi.sangat susah nak mkn.ibu die msk mcm2 segala menda pom macam nak bg die makan pasir jer.langsung tak hendah.alih2 ibu die yg belon kena habeskan.tak taw nak buat camne.bley bygkan anas kurus cmne taknak makan..

IEZA said...

Salam.....Kita pun tangan jugak anak kalau tak dengar cakap.Tapi buat masa ni..si haziq makan nasi gan kicap and telur jer..kalau dia ada selera makan..Kalau Demam dia susah sikit la..nak makan nasi..apa-apa pun..jangan paksa nanti langsung si anas tak nak makan...

AMIEROZIANA said...

ema..
bila ingat balik pun memang cam kelakar and kesian...tapi dia ni kalu kat rumah orang dia makan...cuma kat rumah ngan ibu je dia tak nak makan...saja nk menduga ibu dia...

AMIEROZIANA said...

ieza, tu la kena tangankan jugak hehehe, tu la agaknya sy slau paksa dia tu yg dia cam ego tuh tak nak makan ngan ibu...anas pulak memang tak boleh lansung makan telur...apa2 makanan yg ada telur...nnt dia muntah...tak tahu lah