Dedikasi

Anas sayang, blog ni ibu dedikasikan untuk anak ibu sayang, segala suka duka anas bersama ibu ngan papa ada tercatat disini, IsyaAllah ibu akan teruskan catatan ini sampai bila2....selain itu blog ini juga untuk papa mengikuti perkembangan ibu ngan anas...anas sayang.....we love you so much muah!! muah!!

Thursday, January 13, 2011

Dah lewat 6 hari



yes!!! we are planing

ibu rancang nak dapatkan anas adik bila umur dia 3 tahun...maksudnya umur dia 3 tahun baru ibu peknen...so bila adik dia lahir dia dah 3 tahun lebih dah.....memang org ramai duk sibuk alah umur dah berapa ko nak planning2 lagi...tapi ibu ada sebab dan alasan ibu sendiri....

1. We are weekend husband and wife
ok...ada faham??? papa hujung minggu baru balik kadang 2 minggu baru balik...eh...selalulah dua minggu kadang2 je setiap minggu...so ibu kena handle sorang2...kalu anas dua tahun dah ada adik macamana ibu nak handle lainlah kalu ibu sururumah sepenuh masa...bayangkan camana nak hantar rumah babysitter...takkan dua2 nak dokong??? oh tak boleh nak bayangkan...so tunggu dia besar sikit dah boleh berdikari baru lah ibu bagi dia adik....


2. Ketahanan Mental
Ini juga benda yang paling ibu fikirkan....ibu bukan jenis orang yang penyabar...ibu memang agak garang jugak...so ibu takut ibu tak boleh nak control...dah la kena handle sorang2..ya lah cuba bayangkan sorang baru umur dua tahun pastu ada baby lagi....pangai budak2 ni tahu jer lah kan...bila dah ramai tuh memang banyak peelnya kan...so biar ibu besarkan anas dulu sorang pastu bila dia dah cerdik sikit, baru lah boleh ada adik...at least time tuh ibu hanya boleh tumpukan lebih sikit pada adik dia...kalu dua2 kecik...ibu takut ibu boleh bertukar menjadi pontianak jer hahahaha....

3. Kesihatan...
Ini jugak penting....kalau tiap2 tahun beranak...mau jem weh...badan kita ni kalau dah melalui proses kelahiran...banyak urat saraf yang putus yang rosak...darah pun banyak hilang...tenaga pun makin berkurangan...ambik masa jugaklah nak pulih balik...ni tak sempat nak rest je dah mengandung lagi...pastu mula lah badan mula letih...pastu camne nak jaga anak2 tuh??? ingat jaga anak ni tahu bagi makan je ker...susah wooo nak besarkan anak nih...

itu je kut sebab dia kenapa ibu merancang.....dalam islam pun digalakkan merancang...bukan sebab rezeki, sebab setiap anak tu ada rezeki masing2 tapi sebab tu lah...tapi, ada ke masa kita nak beri perhatian dan tunjuk ajar yang sewajarnya pada mereka....itu adalah tanggung jawab yang paling besar sekali bila Allah anugerahkan kita anak....bagaimana kita mendidik dia menjadi insan yang berguna...

<BLINK>INI ADALAH PENDAPAT PERIBADI IBU....TIADA KAITAN DENGAN SESIAPA, HARAP MAKLUM, SO KALU ADA ORANG SENTAP BACA PENDAPAT IBU NIH....ADA IBU KESAH????? HAHAHAHA</BLINK>

with love,

1 comment:

*azni* said...

mintak2 la ape yg diharapkan oleh ibu menjadi kenyataan..